Op strandsafari met een strandwacht in Kijkduin
26 mei -

Veel groepen dieren zijn alleen in zee te vinden, denk aan inktvissen, kwallen, krabben, bruinwieren en zeesterren. Bij deze excursie leer je vast nieuwe soorten kennen!

Iedereen

Kom je ook wel eens op het strand en denk je dan: ‘ik zou toch eens wat meer willen weten welke schelpen, krabben of kwallen’ ik nou eigenlijk zie? Kom dan naar Kijkduin op zondag 26 mei! Je loopt dan mee met ervaren strandwachters die alles weten wat aanspoelt op het strand. En het leuke is: alle waarnemingen die je doet wordt ook gebruikt zodat we weten hoe het met de biodiversiteit van de kust gaat! Leuk én nuttig dus!

Strandaanspoelsel Monitoring Project

Het SMP (Strandaanspoelsel Monitoring Project) wordt uitgevoerd door strandwachters. Deze lopen eens in de twee weken of maandelijks een vastgesteld SMP-traject bij laagwater over het strand. Daarbij registeren ze alle aangespoelde organismen of resten daarvan. Het gaat daarbij van sponzen, kwallen, zeeanemonen tot schelpdieren, krabben, mosdiertjes en stekelhuidigen naar vissen.

Populatieveranderingen

De waargenomen aantallen worden na afloop van de strandwandeling genoteerd op het standaard formulieren pdf en dankzij dit project weten we nu veel meer over de populatieveranderingen van de soorten die vlak voor de kust leven.  In 2024 zijn er in totaal 13 strandwachten actief, waarvan op je op 5 locaties kunt meekijken hoe deze strandwachten werken.

Meer informatie

Je hebt geen voorkennis van strandvondsten nodig om mee te lopen met deze strandwacht, iedereen is welkom! Graag vooraf aanmelden door een e-mail te sturen naar Gerda Idsinga, gp.idsinga@casema.nl

Lees hier meer over het Strandaanspoelsel Monitoring Project (SMP)

 

 

Tijd & plaats


26 mei - 13:00 - 15:00
Verzamelen voor het Atlantic Hotel, Deltaplein 200, 2554 EJ Den Haag.

Organisatie door Strandwerkgemeenschap, Stichting Anemoon en de KNNV

Contact: Gerda Idsinga
Meer informatie: Website