Op strandsafari met een strandwacht bij Petten
22 mei - Petten

Kom je ook wel eens op het strand en denk je dan: ‘ik zou toch eens willen weten welke schelpen, krabben of kwallen’ ik nou eigenlijk zie? Kom dan naar Petten op woensdag 22 mei!

Iedereen

Je loopt deze dag mee met ervaren strandwachters die alles weten van wat aanspoelt op het strand. En het leuke is: alle waarnemingen die je doet worden ook gebruikt om te meten hoe het met de biodiversiteit van de kust gaat. Leuk én nuttig dus.

Het SMP (Strandaanspoelsel Monitoring Project) wordt uitgevoerd door strandwachters. Deze lopen eens in de twee weken of maandelijks een vastgesteld SMP-traject bij laagwater over het strand. Daarbij registeren ze alle aangespoelde organismen of resten daarvan. Het gaat daarbij van sponzen, kwallen, zeeanemonen tot schelpdieren, krabben, mosdiertjes en stekelhuidigen naar vissen.

De waargenomen aantallen worden na afloop van de strandwandeling genoteerd op het standaard formulieren pdf en dankzij dit project weten we nu veel meer over de populatieveranderingen van de soorten die vlak voor de kust leven.  In 2024 zijn er in totaal 13 strandwachten actief, waarvan op je op 5 locaties kunt meekijken hoe deze strandwachten werken.

Je hebt geen voorkennis van strandvondsten nodig om mee te lopen met deze strandwacht, iedereen is welkom! Graag vooraf aanmelden door een e-mail te sturen naar Trudy, tkhune@hetnet.nl

Lees hier meer over het Strandaanspoelsel Monitoring Project (SMP)

 

Tijd & plaats


22 mei - 12:25 - 14:30
Startplaats op het strand bij trap/opgang van strandpaviljoen Zee & Zo - Adres ( + P-terrein) Strandafslag, Centrum 17 NT Pette Petten

Organisatie door KNNV Landelijk

Contact: Trudy
Meer informatie: Website