Op strandsafari met een strandwacht bij IJmuiden
26 mei - IJmuiden

Kom naar IJmuiden op zondag 26 mei! Je loopt dan mee met ervaren strandwachters die alles weten over van wat aanspoelt op het strand.

Iedereen

Kom je ook wel eens op het strand en denk je dan: ‘ik zou toch eens wat meer willen weten welke schelpen, krabben of kwallen’ ik nou eigenlijk zie? Kom dan naar IJmuiden op zondag 26 mei! Je loopt dan mee met ervaren strandwachters die alles weten wat aanspoelt op het strand. En het leuke is: alle waarnemingen die je doet wordt ook gebruikt zodat we weten hoe het met de biodiversiteit van de kust gaat! Leuk én nuttig dus!

Strandaanspoelsel Monitoring Project

Het SMP (Strandaanspoelsel Monitoring Project) wordt uitgevoerd door strandwachters. Deze lopen eens in de twee weken of maandelijks een vastgesteld SMP-traject bij laagwater over het strand. Daarbij registeren ze alle aangespoelde organismen of resten daarvan. Het gaat daarbij van sponzen, kwallen, zeeanemonen tot schelpdieren, krabben, mosdiertjes en stekelhuidigen naar vissen.

Populatieveranderingen

De waargenomen aantallen worden na afloop van de strandwandeling genoteerd op het standaard formulieren pdf en dankzij dit project weten we nu veel meer over de populatieveranderingen van de soorten die vlak voor de kust leven.  In 2024 zijn er in totaal 13 strandwachten actief, waarvan op je op 5 locaties kunt meekijken hoe deze strandwachten werken.

Meer informatie

Je hebt geen voorkennis van strandvondsten nodig om mee te lopen met deze strandwacht, iedereen is welkom! Graag vooraf aanmelden door een e-mail te sturen naar

Meer info

Je hebt geen voorkennis van strandvondsten nodig om mee te lopen met deze strandwacht, iedereen is welkom! Opgave voor deelname is verplicht, want dan weten we hoeveel excursieleiders we mee moeten nemen. Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar Frank Perk, het.zeepaard@upcmail.nl of bellen 06-13832694 .

Startpunt: bij de noordelijke strandopgang bij het beeld van Cornelis Vreeswijk (Cornelis Vreeswijkpad).

Lees hier meer over het Strandaanspoelsel Monitoring Project (SMP)

 

Tijd & plaats


26 mei - 13:45 - 16:00
Startpunt bij de noordelijke strandopgang bij het beeld van Cornelis Vreeswijk (Cornelis Vreeswijkpad). IJmuiden

Organisatie door KNNV Landelijk

Contact: Frank Perk
Meer informatie: Website