Fotowedstrijd Natuur Dichtbij
01 maart - 27 mei

Fotografeer de natuur bij jou in de buurt en maak kans op te gekke prijzen! © Foto: Johan van der Wielen

Iedereen

Het NIBI organiseert dit jaar voor de Week van de Biologie een fotowedstrijd met het thema Natuur Dichtbij. Om van de natuur te genieten, hoef je niet ver te zoeken. Wat groeit en leeft er bij jou in de buurt? Wat kom je voor moois tegen terwijl je naar de supermarkt loopt of een blokje om gaat? Wat is er te vinden in de tuin, op je balkon of zelfs in huis? Wij zijn op zoek naar de mooiste foto van natuur dichtbij.

Welke natuur is er dichtbij jou te vinden? Leg het vast en stuur je foto – en eventuele motivatie (max. 200 woorden) – in tot en met 27 mei 2024. Dat kan door te mailen naar nienkeprins@nibi.nl *.

* Door deelname aan de wedstrijd geef je het Nederlands Instituut voor Biologie toestemming om jouw ingestuurde foto te gebruiken op onze website en sociale-mediakanalen, uiteraard met naamsvermelding.

De jury
Alle inzendingen zullen worden beoordeeld door een jury van experts. De jury bestaat uit Auke-Florian Hiemstra en Johan van der Wielen.

Auke-Florian Hiemstra (@aukeflorian) is bioloog en onderzoeker bij Naturalis. Hij bestudeert onder andere het gebruik van zwerfafval in vogelnesten. Daarnaast fotografeert hij graag met zijn Pentax middenformaat. Zijn werk verscheen meermaals in National Geographic en werd opgepikt door CNN, The Guardian en The New York Times. Ook behaalde hij de shortlist van 'Wildlife Photographer of the Year'. Auke-Florian: "Als biologen schrijven we publicaties en rapporten over de impact van de mens op de natuur, maar soms kan een foto zo'n verhaal veel beter vertellen."

Johan van der Wielen (@johanvanderwielen) is natuurfotograaf. Met zijn foto's neemt hij je mee in zijn verhaal. Johan laat je beleven, ervaren en zijn beelden zijn dan ook afspiegelingen van zijn avonturen. Ook organiseert Johan fotografieworkshops en -reizen. Johan: “In de corona tijd heeft menigeen zijn of haar eigen tuin leren kennen. Velen hebben ontdekt dat mooie natuur helemaal niet ver weg hoeft te zijn, de grootste wonderen bevinden zich vlak voor je neus. Terwijl vele de hele wereld over reizen voor de mooiste natuur kent lang niet iedereen zijn eigen omgeving, je eigen local patch of zelfs je eigen achtertuin. Natuurfotografie gaat niet om de meest spectaculaire plek op aarde maar om het mooiste beeld onder de juiste omstandigheden.

Wat kun je winnen?

  • De winnende foto zal in Bionieuws (het vakblad voor biologen) verschijnen. De maker ontvangt deze editie van de krant uiteraard in de brievenbus. Naast deze eeuwig roem verdient de winnaar het boek ‘Herken Wie ik Ben: de natuur in beeld op herkenningskaarten’ van Jasper de Ruiter (@jaspertringa). Met deze handige veldgids leer je snel en makkelijk planten en dieren op naam te brengen.
  • Voor de tweede plek hebben we twee vrijkaartjes voor natuurhistorisch museum Naturalis en een door jurylid Auke-Florian Hiemstra gesigneerd exemplaar van zijn boek Perronpapegaaien en krekelcriminelen.
  • Voor de derde plek hebben we een vogelmok ontworpen door Berber Maarsingh (@berbermaarsingh) en een informatiepakket van Vogelbescherming Nederland.

Deze wedstrijd wordt mede mogelijk gemaakt door: Naturalis, Jasper de Ruiter en Vogelbescherming Nederland.

Tips van de jury
Auke-Florian: "Wat foto's veel beter kunnen dan een wetenschappelijke publicatie is een emotie overbrengen. Een foto moet een verhaal vertellen dat de kijker raakt."

Johan: “Ik ben meer onder de indruk van een mooi beeld uit je eigen tuin dan van een speciale soort of spectaculair moment. Ik wil een fotograaf aan het werk zien, je eigen ‘handtekening’ herkennen. En hoe dichterbij huis jij dat kan, hoe indrukwekkender ik het vind.”

 

Tijd & plaats


01 maart - 27 mei -

Organisatie door Nederlands Instituut voor Biologie

Contact: Nienke Prins