Eerste Week van de Biologie (2017)

DNA uit kiwi’s isoleren. Bodemdiertjes zoeken. Voor het eerst van je leven onder de microscoop cellen zien (1e foto). Tienduizend kinderen in Nederland kwamen tijdens de Week van de Biologie – van 25 september tot 1 oktober – meer te weten over het leven om hen heen. Tijdens het mini-wetenschapsfestival in Leiden luisterden honderd kinderen onder het genot van een pannenkoek naar praatjes van Leidse biologen. Ook deden ze proefjes en leerden ze over de binnenkant van hun lijf tijdens een snijpracticumdemonstratie (2e foto).

In totaal zijn er 186 activiteiten georganiseerd door universiteiten, musea, scholen, natuurorganisaties, waterschappen en bedrijven die biologische kennis gebruiken. Niet alleen kinderen kregen biologieles, ook volwassenen kwamen aan hun trekken. Zoals bij een lezing over Crispr-Cas in het AMC Amsterdam. Van Texel tot Maastricht konden amateurpaleontologen hun fossiele vondsten laten determineren (3e foto). Conservator Arthur Oosterbaan kreeg tot zijn verrassing een onderkaak van een orka cadeau die was opgevist door een Texelse visser.

Woensdagmorgen 27 september streden duizenden brugklassers tegen elkaar tijdens de Escape the Classroom Challenge. Een wedstrijd waarbij leerlingen in groepjes zo snel mogelijk puzzels oplossen en een code kraken om een kist te openen. Het Elzendaalcollege was de allersnelste en won een schatkist vol materialen om een escaperoom op school in te richten (4e foto). Dit spektakel haalde Het Jeugdjournaal. Woensdagmiddag bezochten een kleine honderd docenten en leerlingen het Amsterdamse Science Park met workshops en lezingen van Amsterdamse onderzoekers (5e foto).

Op vrijdagmiddag 29 september trokken zo’n 180 bezoekers naar het Bio-debat in Madurodam (6e foto). Het debat leverde geen panklare oplossingen op voor problemen als klimaatverandering en de vernietiging van biodiversiteit. Maar dat biologen onmisbaar zijn werd wel duidelijk. Debatleider Jort Kelder: ‘Jullie moeten harder schreeuwen naar de buitenwereld dat biologen de wereld gaan redden.’

Het was een groot succes. Op naar de 2e editie van De Week van de Biologie van 1 tot en met 7 oktober 2018! Doen jij ook (weer) mee?

 

Microscopie voor kids

Microscopie voor kids

In een rat snijden

In een rat snijden

Botten determineren in Ecomare

Botten determineren in Ecomare

Escape the Classroom Challenge

Escape the Classroom Challenge

Workshops en lezingen in het Amsterdamse Science Park

Workshops en lezingen in het Amsterdamse Science Park

Het bio-debat in Madurodam

Het bio-debat in Madurodam