Tuinslakken persoonlijkheden

Hebben tuinslakken persoonlijkheden?
En zijn tuinslakken uit de stad brutaler dan hun soortgenoten op het platteland? Zoek het uit met het tuinslakken schoolexperiment tijdens de Week van de biologie.

Iedereen met een kat, papegaai, hond of paard als huisdier weet dat dieren, net als mensen, verschillende persoonlijkheden kunnen hebben. Het ene dier is duidelijk nieuwsgieriger, speelser of luier dan het andere. Biologen hebben het bestaan van persoonlijkheden tot nu toe vooral onderzocht bij zoogdieren en vogels. Maar hoe zit dat eigenlijk bij slakken?

Die vraag proberen we met dit experiment te beantwoorden. Bestaan er bijvoorbeeld “brutale” en “verlegen” tuinslakken? Daarnaast vragen we ons af of tuinslakken in de stad wellicht door evolutie een andere persoonlijkheid hebben gekregen dan tuinslakken in meer landelijke gebieden. In de stad is het namelijk erg druk. Er is bijna altijd en overal wel geluid en beweging. Het zou daarom kunnen dat verlegen tuinslakken in de stad te weinig tijd overhouden om eten te zoeken omdat ze zich zo vaak in hun huisje terugtrekken. Brutale slakken trekken zich minder aan van de stedelijke drukte en hebben dus meer tijd om eten te vinden. Dat zou de evolutie van brutalere persoonlijkheden in de stad tot gevolg kunnen hebben. Onderzoeker Niels Kerstes van Naturalis vraagt jullie mee te helpen bij het beantwoorden van deze vragen.

Win een gratis bezoek aan de nieuwe Gif! tentoonstelling
Doe mee en wie weet mag jij met je klas gratis naar de nieuwe tentoonstelling Gif! in Naturalis.
Onder de deelnemende scholen worden ook nog 10 veldgidsen Slakken en Mossels verloot.

Het tuinslakken experiment
Verzamel met je klas tuinslakken en doe het tuinslakken persoonlijkheden experiment.

Benodigdheden
- Tuinslakken Zoekkaart of herkenningsformulier om tuinslakken te kunnen vinden.
- Bakje of zakje om de tuinslakken in te verzamelen (vergeet niet om ze verse lucht te geven!)
- Je gebruikt Excel-formulier 1 om de slakken te kunnen onderscheiden en waar ze gevonden zijn.
- tandenstokers en stopwatches (of mobiele telefoons met stopwatchfunctie) nodig.
- Computer met excel. Je gebruikt Excel-formulier 2 om de resultaten van het tuinslakken persoonlijkheidsexperiment in te voeren.
- E-mail om de resultaten door te mailen
- Smartphone of tablet om GPS-coördinaten te bepalen.

Wat moet je doen?
Gedurende drie dagen voeren de leerlingen (maximaal) vijf keer per dag het onderstaande proefje uit.
Iedere slak wordt zo dus 15 keer getest. Ieder paar leerlingen test steeds één slak (maar per ronde wel steeds een andere slak).
De ene leerling let op de tijd, de andere leerling gaat aan de slag met de tandenstokers. Als alle slakken tegelijkertijd getest worden hoeft elke testronde maar een paar minuten te duren. Download het invulformulier hieronder.

  1. Haal de slak uit zijn bakje.
  2. Raak met een schone tandenstoker voorzichtig beide oogtentakels aan—de slak zal zich in zijn huisje terugtrekken. Start de stopwatch op het moment dat de slak zich helemaal heeft teruggetrokken.
  3. Zet de slak terug in zijn bakje.
  4. Let goed op wanneer het dier zijn oogtentakels weer uit het huisje steekt. Noteer dit moment als de eindtijd voor deze slak op formulier 2.

Dankzij jullie resultaten leert onderzoeker Niels veel meer over tuinslakken. Bij vragen kun je altijd contact opnemen met Niels Kerstes: niels.kerstes@naturalis.nl

Downloads

Hier zie je verschillende tuinslakken

Deze slakken doen NIET mee met het experiment

Tuinslakken zoekkaart