Lezing over de DAS in en rond Vught
24 mei Vught

Lezing ‘De Das in en rond Vught’ door Ton Popelier

Iedereen

Lezing ‘De Das in en rond Vught’

Op woensdag 24 mei geeft Ton Popelier een lezing over de das: het leven van de das door het jaar heen, over de das in verleden, het heden en de toekomst in Nederland, maar ook over hoe dit dier zich in en rondom Vught in stand houdt.

De das verdween uit ons landschap door jacht, stroperij, de groei van steden en dorpen, en verslechtering van zijn biotoop door ruilverkavelingen en intensivering van de landbouw. In het begin jaren negentig hebben uitzetacties van Das & Boom in samenwerking met Brabants Landschap en Natuurmonumenten ervoor gezorgd dat de das weer voet aan de grond kreeg in Midden-Brabant. Sindsdien gaat het goed met de das. Toch krijgt maar een enkeling ooit een das in levenden lijve te zien. Door zijn verborgen levenswijze blijft hij voor de meesten een mysterieus dier.

Tijdens deze lezing geeft Ton Popelier een kijkje in het leven van de das door de seizoenen heen. In het tweede deel van de lezing gaat hij in op de ontwikkeling van de dassenpopulatie in de regio en de problematiek die dit dier met zich mee kan brengen, zoals de dassenburchten die afgelopen maart onder het spoort tussen Vught en Esch zijn ontdekt.

Ton Popelier was vrijwilliger bij Dassenwerkgroep Brabant en Das & Boom. Al 30 jaar monitort hij de dassenpopulatie in Het Groene Woud en kan daarom veel vertellen uit eigen ervaring. Verder is hij coördinator Brabant van het landelijke wolvenmeldpunt en actief betrokken bij het monitoren van de grote roofdieren. Ook is hij lid van Natuurwerkgroep Liempde.

Wil je meer te weten komen over het leven van de das? Kom dan naar deze lezing! Graag vooraf aanmelden via Janke van Mosseveld, coördinator van de Zoogdierenwerkgroep (janke.van.mosseveld@gmail.com). Er kunnen maximaal 30 mensen deelnemen.

Toegang is gratis.

Tijd & plaats


24 mei 19:30 - 00:00
Jeugdnatuurwacht Vught, Peellandstraat 1 Vught