Vogelwerkgroep brengt bezoek aan de Zouweboezem
27 mei - Heeze

De Zouweboezem is het mooiste natuurgebied van de Vijfheerenlanden bij Lexmond (ZH).

Iedereen

Op zaterdag 27 mei staat een bezoek aan de Zouweboezem bij Ameide op het programma van de vogelwerkgroep. De groep vertrekt om 6.00 uur vanaf het gemeentehuis in Heeze. Het is een excursie van 3/4 dag.

De Zouweboezem is het mooiste natuurgebied van de Vijfheerenlanden bij Lexmond (ZH). Het vormt één geheel met de naastgelegen eendenkooi De Zouwe, Het Hoenderwiel en de polder Achthoven. Graslanden, water en rietpercelen wisselen elkaar af en vormen samen één groot natuurgebied.  De Zouweboezem is een slechts 130 hectares groot moerasgebied maar herbergt wellicht de grootste kolonie purperreigers van Nederland. Het grote moeras is ontstaan door gedeeltelijk afplaggen van een polder en het graven van sloten. De ruigte en het hooiland zijn het gevolg van uitgekiend maai- en waterbeheer.  In het moeras leeft een vis, de zeldzame grote modderkruiper. Deze is een smakelijk reigermaal. In de polder Achthoven komt blauw grasland voor.

Veel voorkomende vogels zijn diverse zangvogels (blauwborst, snor, sprinkhaanzanger, Cetti’s zanger, baardman), reigers (purperreiger, roerdomp), rallen (waterral, porseleinhoen) en roofvogels (bruine/blauwe kiekendief). Ook de zwarte stern en de ijsvogel kunnen we tegenkomen.

Heb je interesse om een keer mee gaan met de vogelwerkgroep van IVN Heeze-Leende, neem dan contact op met de coördinator van de groep, Jan de Vries tel. 06-39484388.

Kosten: Gratis

Tijd & plaats


27 mei - 06:00 - 15:00
Jan Deckersstraat 2 Heeze