Verf je eigen T-shirt
15 april - 29 mei

Wist jij dat je planten kunt gebruiken om je eigen T-shirt te verven? Doe mee en win!

Iedereen

Bij de reguliere productie van kleding worden veel schadelijke stoffen gebruikt. Dit resulteert onder andere in schadelijk afvalwater dat in landen met minder strikte regulering vaak zomaar wordt gedumpt. Het kan daarentegen ook anders: geef je kleding een tweede leven door kleurstof uit plantaardig materiaal te halen. Steek de handen uit de mouwen en verf je eigen T-shirt!

Van sommige plantaardige stoffen is bekend dat ze een intense kleur afgeven. Denk aan kurkuma, granaatappels of bietjes. Maar er zijn nog véél meer planten die gebruikt kunnen worden en de prachtigste kleuren aan je textiel geven, zoals zwarte bessen, rode kool of koffie. Zelfs je GFT-afval kan je nog een laatste dienst bewijzen voor het de kliko in verdwijnt: brandnetels geven bijvoorbeeld een prachtige grijsblauwe kleur af en avocado- en uienschillen geven beide een oranje tot oranjebruine tint aan je kleding. Op deze site staat een lijst van allerlei planten en welke kleur ze afgeven, maar er is nog veel meer op internet te vinden.

Middagje vrij? Verzamel dan alle materialen en ga lekker aan de slag!

Dit artikel geeft een heel duidelijke uitleg over het verven van textiel, inclusief welke kleurstoffen goed zijn om mee te beginnen en welke kleurstoffen je kunt gebruiken als je al iets gevorderd bent.

De instructies in het kort:

Maak eerst je verfstof van bijvoorbeeld kurkuma, uienschillen, brandnetel... experimenteer gerust. Bereid je shirt voor om te verven door het een paar uur te weken in een badje van verdunde sojamelk. Laat je shirt drogen en bevochtig het opnieuw voordat je gaat verven. Verwarm je verf en leg hier je shirt in; laat dit voor het beste resultaat minimaal een paar uur weken. Hang je shirt in twee verschillende pannetjes voor een dubbelkleureffect, of misschien lukt het je wel om een echte tie dye te maken. Was je shirt op een kort, koud programma in de wasmachine om het uit te spoelen en klaar ben je!

Ga lekker een middag creatief aan de slag en stuur voor 30 mei een foto in van je resultaat naar keessen@nibi.nl (vermeld in de onderwerpregel 'Week van de Biologie 2020'). Degene met het mooiste shirt wint het boek De smaak van wildplukken van David Hamilton!

Tijd & plaats


15 april - 29 mei -
Thuis,