Leer van de natuur met Jelle Reumer
25 mei - 02 juni

Als ambassadeur van de Week van de Biologie probeert Jelle Reumer als geen ander je te enthousiasmeren voor de natuur om ons heen. Kijk en luister naar de mini-colleges zodat je straks met andere ogen kijkt naar die stadsduif of de exotische halsbandparkiet.

Iedereen

Als ambassadeur van de Week van de Biologie probeert Jelle Reumer als geen ander je te enthousiasmeren voor de natuur om ons heen. Kijk en luister naar de mini-colleges zodat je straks met andere ogen kijkt naar die stadsduif of de exotische halsbandparkiet. En met Jelle Reumers boek over fossielen in de stad kun je een heuse stadssafari doen naar de versteende resten van miljoenen jaren geleden. Toen de Homo sapiens er nog niet was.
Klik op de titels om de colleges af te spelen.

Waarom is een industrieterrein ook een natuurgebied? (1/5)
Mocht je als verstokte stedeling denken dat je eigenlijk wat vaker de natuur in zou moeten, dan hebben we goed nieuws voor je: de stad is ook gewoon een natuurgebied. Bakstenen zijn eigenlijk niks anders dan gebakken grond, en een duif kan een vogelnest bouwen van ijzerdraad.

Waarom poept een duif liever op de Dam dan op een eikenboom? (2/5)
Duiven komen hier van nature helemaal niet vandaan, maar onze gebouwen herinneren ze aan hun oorspronkelijke habitat: rots. We hebben ze hier zelf heen gelokt, dus geef niet meteen het dierenrijk de schuld als je mokkend duivenpoep van je fietszadel veegt.

Waarom vinden de patatmeeuw en de feboreiger de stad zo leuk? (3/5)
Door de troep die wij op straat achterlaten zien bepaalde diersoorten de stad als een prachtig gedekte tafel waar ze graag dagelijks tientallen kilometers voor forensen.

Wat moeten we met al die tropische beesten die naar Nederland komen? (4/5)
Die exotische halsbandparkieten in de Hollandse steden lijken kleurrijk en gezellig, maar ze beginnen onze fruitvoorraden op te eten. En erger nog: er komen malariamuggen rechtstreeks uit Afrika met het vliegtuig hier naartoe. Zo zijn er nog veel meer soorten die (zonder dat ze er zelf veel aan kunnen doen) Nederland als habitat kiezen

Hebben we in Nederland in de toekomst nog natuur? (5/5)
Bioloog prof. dr. Jelle Reumer (UU) geeft het je op een briefje: over 1000 jaar zijn de gorilla, de panda en de neushoorn allemaal gestorven. Verschrikkelijk, maar andere soorten krijgen hierdoor juist weer een kans.

 

Tijd & plaats


25 mei - 02 juni -
,