VERLENGD: Fotowedstrijd ‘invloed van de mens op de natuur’
07 april - 04 september

Fotografeer belangrijkste, zorgwekkendste, gekste of mooiste effect van de mens op de natuur en maak kans op te gekke prijzen!

Iedereen

Van zwerfafval en mondkapjes in vogelnesten tot biologische databanken en een deurbel voor vissen. Met de komst van de mens heeft moeder Natuur een drastische verandering veroorzaakt, maar wat is de invloed van de mens op de natuur precies? Om deze vraag te kunnen beantwoorden hebben we jullie hulp nodig. De invloed van de mens op de natuur is op verschillende manieren terug te vinden.

 

Wat is volgens jou het belangrijkste, zorgwekkendste, gekste of mooiste effect?

  1. Ga met je camera op pad en zoek naar de ‘invloed van de mens op de natuur’.
  2. Leg dit op een creatieve manier vast.
  3. Stuur je foto – en eventuele motivatie (max. 200 woorden) – in vóór het einde van de zomervakantie (4 september). Dat kan via Facebook of Instagram (@instituutvoorbiologie) of door te mailen naar keessen@nibi.nl*.

* Door deelname aan de wedstrijd geef je het Nederlands Instituut voor Biologie toestemming om jouw ingestuurde foto te gebruiken op onze website en sociale-mediakanalen, uiteraard met naamsvermelding.

 

De jury

Alle inzendingen van de fotowedstrijd ‘invloed van de mens op de natuur’ wordt beoordeeld door onze experts.

Auke-Florian Hiemstra is bioloog en onderzoeker bij Naturalis. Hij onderzoekt onder andere het gebruik van zwerfafval in vogelnesten. Daarnaast fotografeert hij graag met zijn Pentax middenformaat. Zijn foto’s onder andere verschenen in National Geographic. De foto van een baars verstrikt in een plastic handschoen – het eerste slachtoffer van het Corona-afval – werd zelfs opgepikt  door CNN en The Guardian. Hiemstra: "Als biologen schrijven we publicaties en rapporten over de impact van de mens op de natuur, maar soms kan een foto zo'n verhaal veel beter vertellen."

Johan van der Wielen is natuurfotograaf. Met zijn foto's neemt hij je mee in zijn verhaal. Hij werkt met name in de Nederlandse of Scandanavische natuur. Ook organiseert Johan fotografieworkshops en -reizen. Van der Wielen: “Het thema zorgt voor herkenbaarheid en betrokkenheid. Een foto van de natuur alsof er nooit enig mens op aarde heeft rondgelopen is mooi, maar zal uiteindelijk weinig zeggen. Juist door de mens, of het menselijke aspect, in de foto mee te nemen kun je risico’s maar ook kansen laten zien. Op deze manier kan je als (natuur)fotograaf bijdragen aan bewustwording van ons natuurrijkdom en mensen ervan bewust maken van de waarde van natuur.”

Karlijn Keessen is bioloog en projectmedewerker bij het NIBI. Als belangenbehartiger deelt ze graag haar passie voor de biologie met zoveel mogelijk mensen en maakt ze regelmatig een digitaal aandenken tijdens haar wandelingen in het bos. Keessen: “De invloed van de mens op de natuur is werkelijk overal - de plekken waar de natuur daadwerkelijk nog ongerept is, worden met de dag minder. Naast negatieve effecten zijn er gelukkig ook steeds meer positieve, waarbij de mens zijn best doet de boel in balans te houden. Het thema is dus heel breed en daardoor ook op super veel manieren in te vullen!”


Wat kun je winnen?

De winnende foto zal in Bionieuws (het vakblad voor biologen) verschijnen. De maker ontvangt deze editie van de krant uiteraard in de brievenbus. Naast deze eeuwig roem zitten er ookvrijkaarten voor het Natuurhistorisch Museum Rotterdam in het prijzenpakket, waar de winnaar met zijn/haar gezin o.a. de 'McFlurry-egel' (zie de foto hierboven) in het echt kunnen bewonderen. En als dat nog niet genoeg was krijgt de winnaar ook nog eens het boek Natuurschatten waarin de pareltjes van de Nederlandse natuurhistorische musea te vinden zijn. 

Voor de tweede plek hebben we een gesigneerd exemplaar van het boek 'Darwin in de stad' waarin in evolutiebioloog Menno Schilthuizen je laat zien hoe de verstedelijking de evolutie stuurt.

Voor de derde plek is er een verrassingspakket van de Bijenstichting waarmee je zelf direct aan de slag kunt om de biodiversiteit een handje te helpen.

Deze wedstrijd wordt mede mogelijk gemaakt door: Natuurhistorisch Museum RotterdamUitgeverij Atlas ContactMenno Schilthuizen en de Bijenstichting

 

Tips van de jury

Hiemstra: "Wat foto's veel beter kunnen dan een wetenschappelijke publicatie is een emotie overbrengen. Een foto moet een verhaal vertellen dat de kijker raakt."

Van der Wielen: “Als fotograaf kijk ik naar vorm èn inhoud. Hoe is de foto gemaakt en wat vertelt het beeld. Vorm en inhoud moeten bij elkaar passen. De fotografische kwaliteit staat voorop, maar het beeld moet je ook raken als het gaat om inhoud. Vermijd het insturen van een té perfecte tuincentrum poster maar zorg dat je me raakt met je verhaal!”

Keessen: “Ik hou ervan als mensen een thema op een creatieve manier invullen en nét iets verder kijken dan hun neus lang is. Maar daarnaast is het natuurlijk super als een foto gelijk de aandacht trekt, bijvoorbeeld door een interessante invalshoek.”

 

 

Tijd & plaats


07 april - 04 september -
,

Organisatie door NIBI i.s.m. Het Natuurhistorisch Rotterdam, Menno Schilthuizen en Uitgeverij Altas Contact

Contact: Shira Bonnink
Meer informatie: Website