Digitaal experimenteren met de grote poelslak
25 mei - 01 juni

Doe tijdens de Week van de Biologie online onderzoek naar metabolisme.

Iedereen

Voor de mensen die van een echte biologische uitdaging houden of willen kijken of ze klaar zijn voor een studie biologie deelt Joris Koene van de Vrije Universiteit Amsterdam een practicum over metabolische activiteit. Het proefdier waar het in dit practicum allemaal om draait is Lymnaea stagnalis, oftewel de grote poelslak.

 

Het practicum wordt ingeleid met een kort filmpje over het meten van metabolische activiteit, en al snel kun je zelf aan de slag. De opdracht (met daarin de links naar alle filmpjes) kun je hier vinden.

Bekijk als eerste het korte online college over de fysiologische theorie achter het meten van de metabolische activiteit. Ga vervolgens zelf aan de slag door de hartslagfrequentie van de poelslak Lymnaea stagnalis te bepalen. De hartslagfrequentie gebruiken we als maat voor de metabolische activiteit.

Verzamel de waarnemingen vanaf het beeldmateriaal van het experiment. Vul jouw waarnemingen, net als andere deelnemers, in een online dataset. Daarin wordt gaandeweg zichtbaar of de grafieken overeenkomen met de verwachting. Wat is jouw verwachting eigenlijk? Wat denk jij dat er gebeurt als de temperatuur toeneemt?

Als je klaar bent, kun je de online nabespreking bekijken. Succes!

 

photo/copyright: Koene & Levesque

Tijd & plaats


25 mei - 01 juni -
Thuis,