Dauwtrappen in Maasheggen
26 mei - Sint Agatha

Durf jij met je blote voeten in het dauw te lopen? Uiteraard ben je ook met schoenen van harte welkom om mee te lopen.

Iedereen

Dauwtrappen in de Maasheggen

 

Heb jij ook zin om ’s morgens vroeg, als de zon net is opgekomen, een pittige wandeling in de natuur te maken? Hemelvaartsdag 26 mei 2022 organiseert IVN De Groene Overlaat een dauwtrapwandeling in het Maasheggengebied nabij Sint Agatha. IVN De Groene Overlaat gaat het dauwtrappen als jaarlijks terugkerende activiteit in haar programma opnemen.

 

Wat kun je tijdens deze ochtendwandeling verwachten?

De natuurgidsen van IVN De Groene Overlaat nemen jullie vanaf het klooster in Sint Agathe mee in de richting van Oeffelt en laten jullie kennismaken met prachtige Maasheggengebied. In de vroegte ligt de dauw vaak nog op de weilanden en het is een belevenis om de puur- en frisheid hiervan in de vroege ochtend te ervaren.

We starten de wandeling met stevig (waterdicht) schoeisel en de echte fanatieke dauwtrapper mag in de weilanden blootvoets door het bedauwde  gras lopen. Iedereen is er natuurlijk vrij in om dit te doen, maar wil je de schoenen en sokken uitdoen, neem dan een handdoek mee om je voeten af te drogen. Oorspronkelijk was het dauwtrappen een viering als volksgeloof om op Hemelvaartsdag de heropening van de natuur te eren. Ook zou de dauw op het gras een zuiverende werking hebben.

Tijdens de wandeling vertellen de gidsen over de ontstaansgeschiedenis, de Unesco status en het beheer van het gebied en natuurlijk ook over de meest voorkomende flora en fauna.

We eindigen weer bij het klooster in Sint Agatha waar je in het Poortgebouw onder het genot van koffie/thee met een kloosterkoek en misschien wel een Trippelkloosterbier ‘1371’ uit eigen brouwerij kunt nagenieten, dit op eigen kosten.

De wandeling is gratis maar een vrijwillige bijdrage voor IVN wordt op prijs gesteld. Na afloop kan iedereen op eigen gelegenheid de kloostertuin bezichtigen.

 

Praktische informatie

  • De wandeling is op donderdag 26 mei 2022 van 07.00 uur tot 09.00 uur.
  • Heb je corona of corona gerelateerde klachten, blijf thuis
  • Verzamelen om 7.00 uur op de parkeerplaats bij de kerk in Sint Agatha, Kloosterlaan 24, Sint Agatha
  • Omdat het aantal deelnemers aan deze excursie beperkt is dien je je vooraf aan te melden. Dat kan tot en met zaterdag 21 mei op emailadres: natuurwandelingen@ivncuijk.nl
  • Degenen die zich aanmelden krijgen uiterlijk zondag 22 mei bericht of ze wel of niet kunnen deelnemen.
  • Na afloop is er gelegenheid om iets te gebruiken in het Poortgebouw bij het klooster.
  • Deelname aan de wandeling is gratis maar een vrijwillige bijdrage wordt zeer op prijs gesteld.
  • Nog vragen? Stel ze op natuurwandelingen@ivncuijk.nl of 0614641745.

Tijd & plaats


26 mei - 07:00 - 09:00
Kloosterlaan 24, Sint Agatha

Organisatie door IVN Afdeling IVN Cuijk de Groene Overlaat

Contact:
Meer informatie: Website