Bomenwandeling in het van Boetzelaerpark
22 mei - De Bilt

Ontdek de verschillende soorten bomen in het Boetzelaerpark

Iedereen

IVN De Bilt organiseert een bomenwandeling in het van Boetzelaerpark. Op de route wandelen we langs een variëteit aan bomen die het Carel van Boetzelaerpark rijk is. De warme periode die we hebben gehad heeft ervoor gezorgd dat veel bomen al bloeien. Natuurlijk denken we dan meteen aan kers, fruitbomen, en magnolia’s, maar ook minder opvallende bloeiers als de eik, beuk, en es kunnen we nog zien floreren. De wandeling is ook bedoeld als een beleving. De beleving van het park als geheel, en van de bomen in het bijzonder die het park karakteriseren. Boomsoort-specifieke kenmerken als de vorm, schors, blad en bloemen leert u (her)kennen tijdens de wandeling.


Het park zoals we dat nu kennen vindt zijn oorsprong in 1930 als de firma H. Copijn & zoon de opdracht krijgt een wandelpark met vijverpartij aan te leggen voor de Biltse bevolking. Het park is in Engelse landschapsstijl aangelegd. Dat wil zeggen dat waterpartijen, glooiende landschapslijnen en hoogteverschillen, boomkleuren en vormen een extra perspectief geven aan de beleving. Al wandelend krijgt de bezoeker telkens een ander doorkijkje, het verrast en maakt nieuwsgierig wat er zich achter een volgende bocht bevindt.

 
De aanplant van bomen in de Engelse landschapsstijl doet ertoe om het aangezicht te accentueren en het landschap te ‘maken’. Dat kan door de boomvorm, hangend of rechtop, of door de aanplant: solitair, in groepjes of gemengd in een doorlopende slingerrand. Maar ook de diverse kleuraccenten werken als versterker. En die bladkleur verandert ook nog eens door de seizoenen heen. Allemaal zaken waar de tuin- , en landschapsarchitect Copijn & zoon over heeft nagedacht.  

 
Tijdens de wandeling staan we natuurlijk stil bij de bijzondere en monumentale bomen van het park. Wat te denken van de Vaantjesboom (ook wel zakdoekjesboom)? Of de Paraplu beverboom, de Doodsbeenderenboom of het Perzisch ijzerhout? En dan nog zo’n 70 soorten waar we in de wandeling aan voorbij zullen gaan.

Maximaal 30 mensen kunnen mee.
Aanmelden is verplicht en kan tot vrijdag 20 mei 17:00 uur bij Jan Hoen.

Start: bij de ingang van het park op de hoek van de Hessenweg/Bilthovenseweg en Blauwkapelseweg, De Bilt.

 

Tijd & plaats


22 mei - 11:00 - 13:00
Kerklaan 53, De Bilt

Organisatie door IVN Afdeling De Bilt e.o.

Contact: Jan Hoen
Meer informatie: Website