Bezoek Natuurhulpcentrum Opglabbeek
27 mei - Oudsbergen

Leer alles over dit opvangcentrum voor wilde dieren

Iedereen

Het Natuurhulpcentrum is een opvangcentrum voor zieke, gewonde en hulpbehoevende wilde dieren. Zowel inheemse als exotische dieren worden omringd met de beste zorgen. Daarnaast is educatie en opleiding een belangrijk aspect.

Geschiedenis

Het Natuurhulpcentrum werd opgericht in 1976, toen nog onder de naam 'vogelasyl'. Maar al heel snel bleek die naam de lading niet te dekken, want er kwamen steeds meer eekhoorntjes, egels en andere zoogdieren binnen. Zo zijn we op de naam Natuurhulpcentrum gekomen. Ook na zovele jaren blijkt dit een goede keuze, omdat deze naam nog steeds de lading dekt.

Uit liefde voor de natuur namen enkele jonge mensen het initiatief om een opvangcentrum te starten voor, in eerste instantie, gewonde en verzwakte vogels. In de zomer van 1976 werd het eerste gebouwtje geplaatst. In het 'tuinhuisje' van 6 bij 3 meter was plaats voor een piepklein bureautje en voor een viertal kooien. Hierin werden de eerste vogels opgevangen.

Sindsdien heeft het Natuurhulpcentrum al een hele reeks aanpassingen en uitbreidingen doorgemaakt, waarbij het is uitgegroeid tot het toonaangevende dierenopvangcentrum van België - en ver daarbuiten. Ook de dag van vandaag worden er plannen gesmeed om de opvangcapaciteit en de opvangkwaliteit van het Natuurhulpcentrum te optimaliseren. Het verhaal van het Natuurhulpcentrum is er dus één van voortdurende groei en transformatie. Dat toont zich ook in de constructies die in de loop der jaren werden opgetrokken en weer afgebroken om plaats te maken voor nieuwe. Betere kooien, functionelere gebouwen, meer voorzieningen; steeds beter toegerust voor de zwaardere eisen die de groei van het Natuurhulpcentrum stelde en stelt. Een voortdurende professionalisering waarvan het einde nog niet in zicht is.

Belangrijke info :

Maximaal 20 deelnemers, voor wie de entree betaald wordt door IVN Born.
Verplichte aanmelding deelname vóór 20 mei bij Martien Heurkens :
mheur49@home.nl

Eventueel bijkomende kosten voor 2 kopjes koffie en een stuk vlaai : € 5,-
Dit voor eigen rekening deelnemers.


Vertrek met carpoolmogelijkheid vanaf de parkeerplaats bij IVN-home De Gaard, gelegen op het einde van de Jean Barbou van Roosterenstraat, 6121XL, Born.
Vertrektijd aldaar: 09.15 u.

Tijd & plaats


27 mei - 10:00 - 12:00
Industrieweg-Zuid 2051, Oudsbergen

Organisatie door IVN Afdeling Born - Land van Swentibold

Contact: Martien Heurkens
Meer informatie: Website