Bio-debat: de toekomst van het biologieonderwijs
29 september - Den Haag

Welke biologische kennis en welke vaardigheden moeten beslist in het biologieonderwijs aan de orde komen? Laat je stem horen!

Onderwijs

Doe mee aan het Biologieonderwijs Debat op vrijdagochtend 29 september in Madurodam, Den Haag! 

Ochtend: Biologieonderwijs Debat
Welke biologische kennis en welke vaardigheden moeten beslist in het biologieonderwijs aan de orde komen? Wat zou iedere Nederlander van biologie moeten weten? Dat zijn de centrale vragen tijdens het debat. We verwachten een mening van ouders, professionals uit het onderwijs, ondernemers, beleidsmakers, ngo’s en politici over de ideale inhoud van het biologieonderwijs van 0 tot 99 jaar. 
Na een korte intro van NIBI-directeur Leen van den Oever geven we deelnemers de ruimte om knelpunten of oplossingen te pitchen. Daarna gaan we aan de slag om antwoord te geven op de vraag wat alle leerlingen in het basisonderwijs moeten weten over biologie. Dat doen we ook voor de leerlingen in de onderbouw en bovenbouw van het voortgezet onderwijs, voor het middelbaar beroepsonderwijs en voor studenten aan de hogescholen en universiteiten. 
Deelnemers aan het debat krijgen alle ruimte om te laten weten waarom iets beslist in het curriculum moet. Wie heeft de beste argumenten, waar zit de maatschappij op te wachten en hoe krijgen we alles gebakken in de altijd beperkte tijd voor biologieonderwijs? Om het nog mooier te maken houden we ook een debat over de ideale docent voor het biologieonderwijs. De opbrengst van Het Biologieonderwijs Debat is een brief aan de nieuwe minister van onderwijs die tegen die tijd zou kunnen aantreden.
Meedoen aan het debat kan. We zoeken naar een goede mix van deelnemers uit het onderwijs en ook van buiten het onderwijs. Heb je een mening, wil je je stem laten horen of wil je sowieso een ei kwijt, meld je dan aan via het aanmeldformulier. Je kunt je hier ook aanmelden om een pitch van een minuut over jouw onderwerp te geven. Schrijf je snel in, want het aantal deelnemers is beperkt; vol is vol!

Programma
09.30 uur     Ontvangst van de genodigden.
10.00 uur     Inleiding op het debat door Leen van den Oever, directeur van het NIBI en secretaris van IOBT. Afgewisseld met hartenwensen, knelpunten, uitdagingen en stekelige columns. 
10.50 uur    Debat in groepen langs de leerlijn over de inhoud van het biologieonderwijs in Nederland en over de kwaliteit van de docent, en over overstappen en doorstromen. Met columns van politici. Win een prijs voor het beste argument of voor de beste oplossing.
11.30 uur    Geef je stem aan de meest urgente maatregel of aan de beste oplossing. We maken ter plaatse een brief aan het nieuwe kabinet en aan de Tweede Kamer. 
12.30 uur    Einde ochtendprogramma, lunch.

Kijk hier voor het middagprogramma: biodebat voeding, gezondheid en duurzaamheid 

Swingende Band gezocht!
Weet jij een feestelijke band die de sfeer komt verhogen tijdens het debat? Mail naar: malmberg@nibi.nl 

Inschrijving
Meld je direct aan via het aanmeldformulier.

Vragen?
Stuur een e-mail met je vraag of opmerking naar Leen van den Oever (vandenoever@nibi.nl)

 

Tijd & plaats


29 september 09:30 - 12:30
, Den Haag

Organisatie door Nederlands Instituut voor Biologie