Natuurlijke Tuinwedstrijd
13 mei - 10 juni

Hoe ziet jouw tuin eruit? Een groene wildernis, een betonnen stadstuin of iets daartussenin? Wij dagen je uit om jouw tuin eens kritisch te bekijken en om te toveren tot een paradijs voor tuinbezoekers!

Iedereen

De NATUURLIJKE TUINWEDSTRIJD 2024

Het NIBI organiseert dit jaar de Natuurlijke Tuinwedstrijd. Hiermee vragen we iedereen om in hun tuin een plekje te reserveren voor de natuur. Tuinbezoekers zoals insecten, vogels en egels waarderen dat namelijk enorm. Stadstuinen, geveltuinen, daktuinen, moderne tuinen en landelijke tuinen, laten we ze allemaal wat duurzamer maken! Daarvoor heb je echt geen groene vingers nodig.

 

Hoe kan je deelnemen?

Laat in maximaal drie foto’s zien en in maximaal honderd woorden weten waarom jouw tuin de beste is. Zorg ervoor dat daar één overzichtsfoto van de tuin bijzit. Je hoeft niet je hele tuin onder handen te nemen, je mag ook meedoen met een kleiner, aan de natuur gewijd stukje van je tuin. Beschrijf in je aanmelding wat je precies gedaan hebt om jouw tuin duurzamer te maken. Heb jij nestkasten in alle soorten en maten, ben je creatief met je snoeiafval of probeer je veel insectvriendelijke planten te gebruiken? Laat het ons weten!

 

Wie zitten er in de jury?

Alle inzendingen worden beoordeeld door een jury van experts. De jury bestaat uit Marie José van der Werff ten Bosch, Renze Borkent en Martin van den Hoorn.

 

Marie José van der Werff ten Bosch is bioloog en ecologisch hovenier bij MJBuiten. ‘Buiten werken vind ik heerlijk. Het liefst ben ik buiten bezig met combinaties van hovenierswerk, natuurbeheer en het verbinden van mensen en hun omgeving omdat ik geloof dat groen een grote rol speelt in het welzijn van mensen.’

Renze Borkent (@renzeborkent) schrijft regelmatig korte verhalen waarin de natuur een belangrijke rol speelt. De laatste jaren schrijft hij vooral over zijn natuurervaringen in eigen tuin, waarbij hij ook reflecteert op zijn eigen leven.

Martin van den Hoorn heeft een passie voor alles wat leeft en is stadsecoloog bij de gemeente Den Haag.

 

Wat kun je winnen?

  • Voor de eerste plaats hebben we het boek Kleine natuur van jurylid Renze Borkent en het boek ‘Herken wie ik ben: de natuur in beeld op herkenningskaarten’ van Jasper de Ruiter (@jaspertringa). Met deze handige veldgids leer je snel en makkelijk planten en dieren op naam te brengen.
  • Voor de tweede plaats hebben we een toffe vogel verjaardagskalender ontworpen door Berber Maarsingh (@berbermaarsingh). Deze kalender heeft niet alleen voor elke maand een tekening en een bijbehorende woordgrap maar ook een kort, informatief stukje met een onderzoek over de betreffende vogel. Zo leer je hem echt even kennen! Ook hebben we een informatiepakket van Vogelbescherming Nederland.
  • Voor de derde plek hebben we een bloembollenpakket van de Bijenstichting

 

Deze wedstrijd wordt mede mogelijk gemaakt door: Jasper de Ruiter, KNNV uitgeverij, Berber Maarsingh, de Bijenstichting en Vogelbescherming Nederland.

 

Tips voor een duurzame tuin

  • Houd het rommelig. Bedek je tuinbodem met een laagje plantaardig materiaal. Insecten verstoppen zich graag tussen afgestorven planten en egels gebruiken losse bladeren om in te nestelen. Laat ook eens wat gevallen fruit of noten liggen.
  • Onkruid is nuttig! Onkruid draagt bij aan een vruchtbare boden en biedt voedsel en bescherming voor bodemdiertjes.
  • Recycle – probeer te werken met wat er is, geef materialen een tweede leven, wees creatief met wat je hebt. Zelfs snoeiafval kan je nog gebruiken, daar maak je bijvoorbeeld een takkenril van.
  • Zorg voor minder tegels in de tuin. Dat is goed voor de afwatering van regenwater en biedt leefruimte aan bijvoorbeeld vogels, bijen en vlinders.
  • Gebruik een mix van inheemse en insectenvriendelijke planten.
  • Op veel planten en bloembollen zit gif. Zelfs planten met teksten als ‘gifvrij’, ‘bij-vriendelijk’ of ‘goed voor de bijen’ zijn dat lang niet altijd. Kies daarom voor biologische planten en bloembollen.
  • Kies planten die goed bij jouw bodem (zand, klei, veen) passen.
  • Gebruik geen kunstmest, ga in plaats daarvan voor een organische meststof of groenbemesting.

 

Doe je mee?

  • Mail je foto’s en tekst naar nienkeprins@nibi.nl *
  • Je kunt deelnemen van 13 mei tot en met 10 juni

 

Tijd & plaats


13 mei - 10 juni -

Organisatie door Nederlands Instituut voor Biologie

Contact: Nienke Prins